joi, 21 iulie 2011

Câteva din ,,secretele” pescuitului la crap si stiuca

Pescuitul la crap: 

 1. Crapul prefera sa muste mai bine primavara si toamna pana in noiembrie, daca e cald. 
2. Nu musca cand scade apa, nici cand e furtuna, dar ii place o ploaie calma fara scaderi mari de presiune.  La schimbari bruste de presiune de asemenea nu musca. 3. Nu musca nici cand e seceta, si anume, intre orele de vara 9-17. Acest fapt e datorat lipsei de oxigen din apa, cand sta la umbra la stuf.
4. Este sensibil si nu musca , la fel ca orice peste, cand e zgomot sau cand purtam haine colorate, (in cazurile cand ne poate observa din apa).
5. Este mai flamand primavara si toamna , cand a cazut vegetatia submersa.
6. Musca foarte bine dupa o ploaie sau furtuna pe vreme senina si in special cand bate soarele, pe care il prefera in astfel de conditii.
7. Musca bine cand apa creste lin, in revarsarile de ape care s-au linistit de tulbureala.
8. Este foarte sensibil la nadirea dulce.
9. In general trebuie plasata momeala exact pe fundul apei, iar daca e mal prafos, ceva mai sus.
10. Crapul tanar pana la un an umbla mult si musca ceva mai sus. Deci vom plasa momeala la un lat de palma de fund atunci cand pescuim cu pluta.
11. In rauri crapii musca pana la prima racire brusca a apei. De asemenea si in iazurile putin adanci. In apele adanci si la stavilare crapii musca uneori pana la jumatatea lunii noiembrie.
12. Ii place sa apuce momeala atunci cand adie vantul si s-au format valuri de intensitate mai mica sau chiar mai mare.
13. Mananca foarte bine noaptea.



Pescuitul la stiuca:

1) Atacul stiucii este cel mai adesea imprevizibil.
2) In clipa in care ati sesizat atacul, nu va grabiti sa dati teapa. Asteptati sa se “inversuneze” pe naluca (adica sa fie atacuri sucesive, chiar violent) si apoi intepati puternic.
3) In timpul aducerii  va recomand sa pastrati dvs. initiativa (evitati plimbatul in limita in care va permite firul si reglajul franei). De asemenea, recomand ca varful lansetei sa nu fie in pozitie vericala, ci orizontala, iar catre final chiar catre suprafata apei pentru a evita acele lumanari pe care le face stiuca in dorinta ei disperata de a scapa.
4) Daca ati avut atac pe o zona, insistati inca cateva minute, iar daca nu se “prezinta la datorie”, reveniti dupa ceva timp. De asemenea, cautati ca dupa atac (in situatia in care nu s-a intepat), sa-i jucati naluca pe “milimetru patrat” pentru a o zgandari si mai tare.
5) Recuperarea nalucii INTOTDEAUNA trebuie sa fie cu alternante intre o recuperare cursiva si una sacadata (chiar si cu simulari de intepaturi “in vant” pentru accelerarea vitezei de deplasare a nalucii.
6) Alegerea vergii este deosebit de importanta. Ea trebuie sa fie cu actiune rapida cu greutati de lansare de 15-45grame, iar lungimea in functie de locul de pescuit insa de preferat este 2.10, Fir nylon 0.26-0.30 mm si struna de otel.


FIR INTINS !!!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu