marți, 10 mai 2011

Dunavatu de Jos, o alternativa ideala pentru petrecerea unui concediu linistit in mirifica Delta Dunarii

Legaturile pe uscat, ca si pe ape, cu localitatile invecinate, inclusiv cu Municipiul Tulcea precum si permanenta urmelor istorice, culturale si traditionale impletite cu originile comunitatii locale fac din localitatea Dunavatul de Jos din Delta Dunării o alternativa ideala pentru petrecerea unui concediu linistit, in mijlocul naturii. 
La fel ca Uzlina, Dunavatul de Jos si-a gasit o cale proprie de dezvoltare prin turism. Avantajul turistic al Dunavatului este ca se afla la capatul unui drum recent modernizat (DJ 222 C) pe care se poate ajunge foarte usor, la o distanta de 46 km de orasul Tulcea si 8 km fata de comuna de resedinta Murighiol, pe malul Braţului Sf. Gheorghe.

Pana in anii '80, cand multe balti din prejma Dunavatului au fost desecate, satul zaporojenilor era unul prosper. Sute de pescari trudeau pe apele care inconjurau satul si aduceau la mal cantitati uriase de peste proaspat. Pescariile Dunavatului au decazut dupa ce zona a devenit una preponderent agricola. 
Ajuns in Dunavat, turistul gaseste tot ce doreste: Ofertele de cazare sunt pentru toate buzunarele si/sau gusturile, de la hotel de 4 stele la pensiuni. Pentru cei interesati exista posibilitatea de a se caza si la localnici.
Localitatea este una prospera, cu case mici, invelite cu stuf, vopsite preponderent in culori luminoase. Nici pensiunile turistice care impanzesc satul pescaresc de altadată nu contrasteaza cu specificul urbanistic al localitatii. Ele au fost incadrate armonios de arhitectii care le-au proiectat, in specificul locului. Astfel, se poate spune ca, desi s-a construit foarte mult la Dunavat si localnicii si-au modernizat gos­podariile, s-a pastrat cu strictete specificul satelor din Delta Dunarii, ceea ce da un parfum arhaic acestei zone turistice.
Cei care au hotarat sa petreaca vacanta la Dunavat au oferte turistice diverse. Iubitorii de turism cultural si religios pot parcurge doar trei kilometri spre satul Murighiol si ajung in vatra cetatii bizantine Halmyris, unde arheologii, in urma sapaturilor efectua­te in ultimele decenii, au scos la lumina moastele a doi martiri paleocrestini, Epictet şi Astion, canonizati recent de catre Biserica Ortodoxa Romana. In vecinatatea fostei Cetati Halmyris s-a constituit o manastire, iar Episcopia Tulcei a pus temelia unei catedrale episcopale ce urmeaza a fi realizata de enoriasii din nordul Dobrogei pentru pomenirea martirilor Epictet si Astion. 
Turistii, pescari si vanatori, ori  simpli iubitori de natura ce doresc sa admire fauna si flora Deltei Dunarii, rasaritul si apusul de soare, sa se relaxeze departe de agitatia marilor orase vor gasi în vechiul satuc pescaresc locuri de o frumusete rara ce le ofera posibilitatea de a petrece timpul liber intr-un mod extrem de placut: plimbari cu barca, pescuit, plaja, birdwatching, vanatoare etc. Sezonul de vanatoare incepe la 15 august. In lunile august si septembrie se obtin rezultate bune la prepelite si porumbei inelati. Spre sfarsitul lunii septembrie, in octombrie si in prima jumatate a lunii decembrie pot fi vanate rate si gaste.  Acestea sunt doar unele dintre speciile cu care va veti intalni. Delta Dunarii ofera cu siguranta multe posibilitati de pescuit sportiv. In marile canale, la mari adancimi, se gasesc crapi si multe alte specii de peste. In lacuri si in canalele mai mici se pot obtine rezultate extraordinare pescuind stiuca si biban mai ales toamna.
Zilnic, zeci de turisti pleaca la bordul barcilor cu motor din Dunavatul de Jos, pe canalul de centura, spre Canalul Lipoveni, de aici pe Canalul Opt sau canalul Vangheli, apoi pe Canalul Dunavat, de unde ajung in incinta Solomon, unde pot pescui stiuca şi biban. De aici, pescari sau nu, turistii strabat cu barcile Canalul Mustaca, centura Holbina, Lacul Holbina 2, Heleşteul 3 - centura Dranov, inapoi pe Canalul Mustaca, pe Canalul Cocoş, pe centura de apa a satului. Drumeţia acvatica, care durează cel putin patru ore, se incheie la debarcaderul pensiunilor din Dunavatul de Jos, unde a debutat aceasta aventura. Puteti vizita si renumita padure Letea. Practic puteti merge in orice locatie a Deltei Dunarii. Se poate ajunge foarte repede in complexul lagunar Razlem-Sinoe sau la Perisor, unde poti face plaja pe malul marii, intr-o zona linistita, cu foarte putin turisti, apa curata. O locatie deosebita.
Canalul Dunavatlung de 28,5 km care este si cel mai vechi din delta, incepe din bratul Sf. Gheorghe la km 54 si se termina in lacul Razim la sud de golful Fundea. 





Canalul Lipovenilor porneste din canalul Dunavat, trece prin apropierea localitatii Dunavatul de Jos si continua, prin nordul lacului Razim, pana in dreptul satului Sabangia.

Canalul Dranov conduce apele din bratul Sf. Gheorghe in Razim. Pe primii 16 km urmareste traseul vechiului brat Cernet, pana in apropierea lacului Dranov, pe care il ocoleste pentru a intra in vechea garla Dranov, al carui traseu sinuos il urmareste pana la varsarea in lacul Razim. Lungimea totala a traseului este de 27 km.  
Canalul Mustaca este un canal construit cu scopul de a drena apele din insula Dranov spre Razim. Traseul sau este aproape paralel cu cel al canalului Dunavat. 




Se pot organiza expeditii si excursii in padurile din Delta, se pot vizita dunele de nisip, se pot face plimbari cu barca cu vasle sau cu salupa pe canalele si lacurile din Delta, se pot petrece seri in salbaticie pe insule izolate la lumina focului de tabara, sau se puteti practica sporturi nautice, si nu in ultimul rand puteti vana.
 Turistii  pot veni cu ambarcatiuni proprii sau pot inchiria lotca, barca cu vasle pentru agrement sau salupe de mica/mare capacitate. In functie de puterea motorului ambarcatiunii, se calculeaza si ora de mars. Turistii au posibilitatea de a inchia barci si de la localnici. 


Dunavatul de Jos este cel mai indepartat punct accesbil pe sosea in inima Deltei Dunarii, o alternativa ideala pentru petrecerea unui concediu linistit, in mijlocul naturii.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu