luni, 9 mai 2011

Unicitatea Deltei Dunarii

     DELTA DUNARII!


Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km2. În 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din România, ferita de "progresul industrializarii", printre rezervatiile biosferei.

I. Asezare, intindere
Dunarea, izvorand din Germania, adunand afluentii din zece tari si traversand patru capitale, dupa un traseu de 2860 Km, formeaza la varsarea sa in Marea Neagra o delta.
Raportata la Romania, Delta Dunarii este situata in SE tarii, avand forma lirma literei grecesti "A" (delta) si fiind limitata la SV de pod. Dobrogei, la N trece peste granita cu Ucraina, iar la E cu Marea Neagra. Delta Dunarii este traversata de paralela de 45° lat N si de maridianul de 29° long. E
Suprafata sa, impreuna cu complexul lagunar Rasim-Sinoe este de 5050 Km (are dimensiui apropiate de cea a Belgiei sau a Olandei), din care 732 Km apartin Ucrainei. Delta propriu-zisa are o suprafata de 2540 Km, suprafata ce creste anual cu 40m, datorita celor 67 milioane tone de aluviuni depuse de catre fluviu. Cel mai tanar pamant al tarii, Delta Dunarii potrivi oamenilor de stiinta isi are originile in urma cu aproximativ 13 000 de ani.



II. Geneza, evolutie, prezent si viitor
Formarea Deltei, a inceput in cuaternar in glaciatia vurniana avand doua faze distincte:
- o faza continentala cauzata de regresiunea marina cand tarmul era mult retras si bratele Dunarii au lasat canioane vizibile in actuala platforma continentala - o faza de golf care a urmat unei transgresiuni. Ipoteza limanica emisa de Grigore Antipa si continuata de V. P. Zencovici, admite prezenta unui golf, barat de catre cusentii marini prin grinduri transversale si transformat in liman. Dunarea a adunat acest spatiu, in conditiile unei mare reduse de ~70 cm. Calmatarea continua a dus la actualul aspect.
"Locul unde se plamadeste un nou uscat"
Privita de pe Dealurile Tulcei, Delta Dunarii apare ca o intindere de verdeata strabatuta de suvite argintii.
Delta Dunarii este o campie in formare, cu altitudine medie de 50 cm, alcatuita din: relief pozitiv (grinduri, ostroave si ) si relief negative: bratele Dunarii, canalele, garlele, mlastinile, baltile si lacurile.
Uscatul deltaic reprezinta 13% din suprafata si este reprezentat prin:
-grinduri fluviatile, care insotesc bratele Dunarii si sunt orientate pe directia vest-est, avand altitudini de 0,5-5m
-grinduri maritime orientate pe directia nord-sud, remarcabila fiind Letea cu altitudinea de 12,4m - altitudine maxima pentru delta, Caraorman, Saraturile, Ivancea, Dranov, etc. -grinduri continentale ce reprezinta resturi din uscatul predeltaic: Chilia si Stipoc.
Cantitatea de aluviuni adusa annual de catre Dunare, la care se adauga resturile organismelor moarte, praful eolian, etc., vor face ca procentul uscatului sa creasca, in detrimentului reliefului negative.

III. Atestari istorico-geografice
Dea lungul istoriei Dunarea a cunoscut mai multe denumiri: "Danubius", "Istrus", "Histru", "Danare", "Donaris", "Phisos", "Rio Divino".Napoleon Bonaparte considera ca este "Le roi des fleuves de l'Europe". Herodot din Halicarnas scria intr-una din lucrarile sale : "Intre fluviile care au renume si care sunt navigabile cand vii de la mare este si Istrul..."
Prima stire istorica despre Delta Dunarii ne-a lasat-o grecul Herodot, "parintele istoriei" care descrie intrarea flotei persane a lui Darius prinDelta, dupa ce poposise la Histria (515-513 iHr), Polibiu (sec. al III-lea - al II-lea iHr) descrie un spatiu cu bancuri de nisip intre care se aflau brate cu apa, Straba (sec.I iHr) indica sapte brate intre care se aflau insule, idée reluata si de Pliniu cel Batran, Ptolemeu, etc. Marturii ale locuirii zonei exista din sec.I iHr- al II-lea dHr.
In sec. XV, Tara Romaneasca si Moldova pierd gurile Dunarii ca si Dobrogea, acestea fiind cucerite de Imperiul turcesc si astfel pana la jumatatea sec. al XIX-lea, Delta era o "terra incognito". Studii detaliate despre Delta Dunarii au fost prezentate de catre geografii George Vaslan, Constantin Bratescu, naturalistul Grigore Antipa, etc.
Al 2-lea fluviu al Europei (dupa Volga) si al 26-lea din lume, Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra (Germania) si se varsa in Marea Neagra in apropierea padurii Caraorman, care in limba turca insemna tot Padurea Neagra.Dunarea strabate 10 tari si 4 capitate ale Europei, avand un bazin hidrografic de 820 000 de kmp populat de circa 80.000.000 de locuitori.Din lungimea Dunarii de 2860 de km, pe parcursul carora aduna afluenti din 17 tari, mai mult de o treime sunt pe teritoriul Romaniei (1075 Km).Debitul Dunarii este de aproximativ 6300 mc/s.
Sosita la Patlageanca cu 6400ml/s (in medie), Dunarea se bifurca in doua brate, Chilia la N si Tulcea la sud, brat ce la Ceatalul Ismail se despleteste in Sulina si Sf. Gheorghe.
Bratul Chilia, cel mai septentrional, formeaza granita cu Ucraina, transporta 60% din apele si aluviunile Dunarii, avand un curs sinuos pe o lungime de 120 Km. De-a lungul sau se insiruie asezarile: Palazu, Pardina, Chilia Veche, Periprava. Avand multe ramificatii si ostroave acesta este cel mai tanar brat, inregistrand si cea mai mare adancime 39 de m. Bratul Chilia este folosit pentru navigatie, cele mai importante porturi fiind Ismail si Valcov.
Bratul Sulina situate in mijlocul Deltei, are un curs rectiliniu, canalizat permanent dragat si intretinut pentru navigatia vaselor maritime (pescaj minim 7m). In urma acestor lucrari care au avut loc intre 1862 si 1902, lungimea bratului a scazut de la 93 de km la 64 de km,si transporta 18% din volumul de apa al Dunarii, adancimea minima fiind de 7 de m, iar cea maxima de 18 de m. De-a lungul sau se insira localitatile: Ilganii de Sus, Maliuc, Gorgova, Crisan, Vulturu, Partizani, Sulina.
Bratul Sf. Gheorghe cel mai meridional, orientat spre sud-est, are un curs sinuos desfasurat pe 112 Km si transporta 22% din debit. La varsare formeaza insulele Sacalin considerate un inceput de delta secundara. Sectionarea unor meandre in ultimul timp a micsorat lungimea cursului navigabil. De-a lungul sau se insira asezarile: Nufaru, Mahmudia, Uzlina, Sf. Gheorghe.
Delta este strabatuta de o multime de canale, garle, rezultate prin regularizarea cursurilor, mlastini si mai ales lacuri: Merhei, Gorgova, Rosu, Lumina, etc.

IV. APELE, CLIMA SI RELIEFUL
Delta poate fi definita, in primul ca un ansamblu de sute de riulete si girle, brate si canale, lacuri si golfulete, grinduri si sahale, lagune si limanuri, si bineinteles - mlastini. Numele sau provine de la litera D greceasca “delta” datorita formei de triunghi echilateral cu laturi de circa 80 km, parcurs de cele mai importante brate Chilia (120 km), Sulina (63.7 km) si Sf Gheorghe (69.7 km) ce impart delta in trei mari ostroave complexe: Letea, Sfantul Gheorghe si Dranov.Suprafata acestora este brazdata de numeroase brate secundare, garle si canale artificiale care leaga fluviul de numeroase lacuri si mlastini. Cele mai mari intinderi de lacuri sunt :Fortuna,Gorgova,Matita,Isac,Rosu ,Uzlina,etc..Partea de sud a deltei este ocupata de complexul lacustru Reazelm(1015 kmp) cu lacurile Reazelm, Babadag, Golovita, Sinoe si Tuzla. 80% din suprafata deltei este acoperita de ape in tot cursul anului.

Astfel Delta Dunarii este una dintre cele mai intinse zone umede din lume, 20% din teritoriul Deltei situandu-se chiar sub nivelul Marii. Delta s-a format pe parcursul a peste 16.000 ani si reprezinta cel mai mare sistem de purificare a apei din Europa, filtrind apa Dunarii la intrarea acesteia in Marea Neagra.
Delta Dunarii este o unitate de relief recenta, formata (epoca preistorica) din colmatarea unui golf marin devenit liman.  Are o suprafata de 4178 kmp din care 82% pe teritoriul Romaniei si restul de 18% pe teritoriul Ucrainei. Coordonate de delimitare sunt:28º 10’ 50’’ longitudine esticã (Cotul Pisicii)/29º 42’ 45’’ longitudine esticã (Sulina)/45º 27’latitudine nordicã (bratul Chilia, km 43)/ 44º 20’ 40’’ latitudine nordicã (Capul Midia).   
Clima este continentala,cu mari amplitudini de temperature, cu precipitatii putine,dar cu umiditate ridicata, temperature medie anuala fiid de 11gr.celsius. Vegetatia este predominant formata din stufarii marginite de papura si rogoz. Stuful plutitor –plaurii formeza o suprafate de peste 100000 hectare. Prin grinduri cresc salcii, plopi, stejari, anini si frasin. In delta exista zone strict protejate: 18 zone: ROSCA- BUHAIOVA ( 9 625 ha), PÃDUREA LETEA ( 2 825 ha), RÃDUCU (2 500 ha) NEBUNU (115 ha ), VÃTAFU -LUNGULET (1 625 ha), PÃDUREA CARAORMAN (2250ha),  SÃRÃTURI MURIGHIOL ( 87 ha), ARINISUL ERENCIUC (50 ha), INSULA POPINA (98 ha), SACALIN ZÃTOANE (21 410 ha),  PERITEASCA- LEAHOVA (4125ha), CAPUL DOLOSMAN (125 ha), GRINDUL LUPILOR (2 075 ha), ISTRIA - SINOIE (400 ha)G, RINDUL CHITUC (2 300 ha),  ROTUNDU (228 ha),  POTCOAVA (625 ha), BELCIUG (110 ha), ce ocupã o suprafatã totalã de 50 600 ha.
In Delta Dunarii sunt nenumarate oferte de cazare in pensiuni, hoteluri, complexe turistice ,hoteluri plutitoare, localnici  in urmatoarele localitati: Tulcea, Sulina, Chilia Veche, Sf. Gheorghe,Crisan, Mila23, Murighiol, Mahmudia, Dunavatu, Caraorman, Jurilovca etc.
  
V. PLANTELE SI NATURA
Delta Dunarii este binecunoscuta pentru complexitatea ecosistemului dezvoltat aici si este in acelasi timp un mediu in continua transformare. Astfel puteti admira atat “paduri vechi” cu copaci de peste 1.000 ani, cat si de “paduri noi”, cele mai cunoscute fiind padurile Caraorman si Letea. Aici puteti vedea dune de nisip de peste 7m inaltime, paduri de stejari de 30 m inaltime, lacuri acoperite de nuferi albi, insulite plutitoare. In Delta Dunarii se afla cea mai mare zona de stufaris compact din Europa.
Va asteapat specii extraordinare ca arbustul de nisip si liane cu origini exotice (limita nordica a acestora), plante cu frunze plutitoare, papura, macris, riga de apa, plop, arin, frasin, salcia alba si altele. Conform cercetarilor, in Delta Dunarii exista circa 1.600 de specii de plante.


De aceea, in fiecare an numarul turistilor care vin pentru a admira pe indelete acest spectacol al naturii devine din ce in ce mai mare, cu precadere cei din tarile de pe traseul Dunarii.

VI. POPAS AL PASARILOR MIGRATOARE.
Fiind cel mai intins taram umed din aceasta parte a Europei este natural ca Delta sa constituie un taram dominat de pasari de apa. Delta Dunarii reprezinta locul de popas in drumul spre iernat al aproape toate pasarile migratoare din Europa.
Astfel pe langa binecunoscutul pelican intalnim si specii de pasari exotice care poppsesc aici pentru a-si reface fortele.
In Delta nu poposesc doar pasarile ce migreaza de la Nord spre Sud ci si cele de la Vest spre Est. In Delta Dunarii sunt peste 330 specii de pasari. Exista pasari de tip mongolic, chinez, siberian, mediteranean si european. O astfel de varietate de pasari este unica pe glob. In perioade diferite ale anului, veti avea posibilitatea de a vedea noi pasari migratoare, deoarece doar 170 de specii de pasari cuibaresc! Pe teritoriul Deltei Dunarii cele mai intilnite specii sunt pescarusii si cormoranii. Dar puteti vedea si raritati precum egreta mica si mare, stirc de noapte, starc galben, starc purpuriu, tiganus, lopatar, codalb, erete de stuf, vulturi si soimi. Cea mai mare parte a populatiei europene de pelican comun (Pelicanus onocrotalus) si pelican cret (Pelicanus crispus).




In Delta se gasesc circa 60% din populatia mondiala de cormoran mic (Phalacrocorax pygmeus) si 50% din populatia mondiala de gasca cu gat rosu (Branta ruficollis)!

VII. FAUNA

Aproape 3.000 de specii de vietuitoare, excluzand pasarile, salasluiesc in mediul Deltei Dunarii, iar faima vanatului in aceasta zona a ajuns peste hotare. Printre animalele pe care le puteti intalni in aceasta zona se numara caine enot, mistreti, iepuri de cimp, cai albatici, pisice salbatice, caprioare, asini, oi, lupi, tapi, ondatre, vidre – si specii unice de insecte in lume fluturi cu anvergura aripilor de pana la 18 cm !!!

VIII. RAIUL PESCARILOR


Ce ar fi vizita in Delta Dunarii fara pescuit!? Acest teritoriu mai pastreaza amintirea vremurilor de belsug in ciuda efectelor braconajului si managementului inadecvat. Multi proprietari de vile si hoteluri au organizat crescatorii de peste pentru a restabili valorile Deltei. In prezent peste 80 specii de peste se regasesc in Delta Dunarii! Biban, Salau, Stiuca, Sturioni, Somn, Babusca, Lin, Platica, Rosioara, Caras, Crap – sunt numai unele din speciile care pot fi pescuite. Cei norocosi pot avea parte de stiuca si chiar de somn! Se spune ca in Delta s-a pescuit somn de 400 kg...Fiecare unitate de cazare din Delta dispunde de centre de inchiriat si de cumparat echipamente si unelte de pescuit!

IX. IMPORTANTA DELTEI DUNARII
Delta Dunarii este unica delta din lume declarata in intregime rezervatie
a biosferei. In anul 1990 Guvernul Romaniei a declarat Delta Dunarii Rezervatie a Biosferei, hotarare confirmata prin Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, modificata si completata prin Legea nr. 454/2001. Conform Conventiei RAMSAR Delta Dunarii este una din cele mai intinse zone umede din lume, in special ca habitat al pasarilor de apa. Delta Dunarii a fost inclusa in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei, in cadrul programului “Omul si Biosfera” – MAB UNESCO. De asemenea a fost inclusa in Lista Patrimoniului Universal Cultural si Natural UNESCO. In prezent Delta este impartita in 3 tipuri de zone: zone cu regim de protectie integrala, zone tampon si zone economice.

X. TRADITIILE SI OAMENII DELTEI
Romanul care aduce cel mai mult mandrie zonei este cu siguranta Ivan Patzaichin Cel
Mai Mare Campion Mondial de Canoe, facind cunoscut si invidiat numele Romaniei! Vestigiile arheologice confirma existenta oamenilor in regiunea Deltei inca din secolele VII-VI inainte de Cristos. Un aspect unical oamenilor de astazi ai deltei sunt traditiile si obiceiurile lor, conservate in timp. Majoritatea oamenilor deltei sunt rusi-lipoveni, care pastreaza o cultura si religie deosebita de a romanilor din restul tarii? Oameni calzi si receptivi, care stiu sa si lucreze, dar sa se si distreze! Sarbatorile le patreaza pe rit ortodox-bizantin, iar mesele le fac cu meniu specific pescaresc, retetele fiind pastrate cu sfintenie. In acest moment in Delta Dunarii nu sunt decat 25 de asezari umane.
Potrivit organziatiei Greenpeace, Delta Dunarii nu este importanta doar din punct de vedere natural, ci si economic si cultural. Locuitorii Deltei isi au propriile traditii si obiceiuri care au evoluat in stransa legatura cu Delta. Peste 15.000 de oameni locuiesc in Delta ucraineana – asa-numita Delta Chilia – si toti se bazeaza pe Delta direct sau indirect pentru supravietuirea lor. Delta asigura apa pentru irigatii si apa potabila, precum si un venit pentru majoritatea locuitorilor prin pescuit, adunarea stufului si, mai recent, turism. Vilkovo, în inima Deltei ucrainene, este un important centru economic în regiune. Orasul este strabatut de mici canale si poate fi comparat din multe puncte de vedere cu Venetia. Acesta a fost fondat acum 250 de ani de exilatii religiosi lipoveni care s-au despartit de biserica ortodoxa veche si au parasit Rusia, incercand sa scape de persecutia religioasa. Traditiile si limba primilor locuitori ai zonei sunt inca pastrate.

XI. EXCURSII, ACTIVITATI SI ARHEOLOGIE
Este timpul pentru cateva informatii interesante. In afara de plajele de nisip
de pe malul marii, de la Sulina sau Sfantul Gheorghe  care confera un ideal loc de izolare si relaxare, puteti opta pentru inchirierea unei barci cu motor si
efectuarea unei excursii in Delta.
Daca sunteti un pasionat al arhiologiei va pot trezi interesul urmatoarele informatii:
In zona actualelor comune Murghiol si Chilia Veche s-au gasit movile funerare care dateaza de prin secolul VII-VI inainte de Cristos In zona malului sudic al Bratului Sf. Gheorghe au fost localizate 3 fortificatii romane la Mahmudia, Murghiol  si Dunavatul de Jos Pe grindul Letea, Caraorman, in comuna C.A. Rosetti si in satul Periprava au fost cateva descoperiri ce dateaza din epoca medievala timpurie HISTRIA – cea mai veche asezare urbana din Romania. Se pot vedea ruinele unui oras infloritor acum 2.600 ani. Asezarea a fost inconjurata de un puternic zid de aparare si era alimentata cu apa prin conducte lungi
de peste 20 km! In secolul al VI-a urmare a invaziei avarilor orasul a fost aproape in intregime distrus, obligind locuitorii sa se retraga in zone mai linistite.

XII. ACTIVITATI TURISTICE SPECIFICE  ZONEI :
Se poate face plaja , (la Sfantul Gheorghe, Sulina, Perisor se pot face si bai in mare) , se poate pescui, se pot observa pasarile , fauna si flora, se pot organiza expeditii si excursii in padurile din Delta , se pot vizita dunele de nisip, se pot face plimbari cu barca cu vasle sau cu salupa pe canalele si lacurile din Delta, se pot petrece seri in salbaticie pe insule izolate la lumina focului de tabara , sau se puteti practica sporturi nautice, si nu in ultimul rand puteti vana.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu